Γραβιέρα
Τυροκομείο Κατσούλη - Κολιάκι Αργολίδας
Η γραβιέρα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και αναγνωρισμένα ελληνικά τυριά, και το Τυροκομείο Κατσούλη στο χωριό Κολιάκι Τραχείας της Αργολίδας φημίζεται για την παραγωγή γραβιέρας υψηλής ποιότητας. Από το 1989, η οικογένεια Κατσούλη διατηρεί την τυροκομική παράδοση και την τεχνογνωσία που απαιτείται για τη δημιουργία αυτού του εκλεκτού τυριού.
Παραγωγική Διαδικασία
Η γραβιέρα Κατσούλη παρασκευάζεται από φρέσκο τοπικό πρόβειο γάλα, το οποίο συλλέγεται καθημερινά από επιλεγμένους παραγωγούς της περιοχής. Η διαδικασία παραγωγής ξεκινά με τη θέρμανση του γάλακτος και την προσθήκη φυσικής πυτιάς για την πήξη του. Αφού πήξει, το τυρόπηγμα κόβεται και αναδεύεται, προκειμένου να αποβάλει τον ορό.
Το τυρί στη συνέχεια τοποθετείται σε ειδικά καλούπια και πιέζεται για να αποκτήσει το χαρακτηριστικό σχήμα και την υφή του. Η γραβιέρα ωριμάζει για τουλάχιστον τρεις μήνες σε ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, γεγονός που της δίνει την πλούσια, γεμάτη γεύση της και τη μοναδική της υφή.
|